De fotograaf


Foto Jeroen de KortIk ben Jeroen de Kort, woonachtig in Helmond en helemaal weg van fotografie. Ik ben altijd al erg gefascineerd geweest door beelden en de manieren waarop je die kan maken. Sinds de introductie van het digitale beeld is diefascinatie alleen maar erger geworden.

Vroeger als kind had ik van mijn spaargeld een – zoals dat toen heette – Kodak “rits-rats-klik” camera gekocht. Ik fotografeerde alles wat los en vast zal maar dit viel niet mee vanwege de hoge kosten van rolletjes en afdrukken. Rijk waren we niet, was nog net geen puber, dus uiteindelijk zakte dit enthousiasme een beetje in wat in volle hevigheid weer terugkeerde toen de computers steeds meer grafische mogelijkheden kregen. Inmiddels studeerde ik af aan de HEAO in de IT richting waar ik nu nog beroepsmatig werkzaam ben. Via diverse IT bedrijven ben ik nu alweer 10 jaar werkzaam bij Yellow & Red, binnenkort ingelijfd bij CTAC-Powerhouse.

Door de jaren heen zijn me 3 mooie dochters geschonken. Mijn kinderen zijn een extra stimulans geweest om weer achter de camera te kruipen dus werd er een semi digitale spiegelreflex camera, de Nikon Pronea, gekocht. Een prachtige camera die, zo leek het, altijd mooie foto’s maakte. Of het nu aan de camera lag of aan mezelf twijfel ik nu nog steeds aan maar het was/is een fantastische camera en ik was onder de indruk van de mogelijkheden en de beelden. In die tijd kon je al de foto’s op CD laten zetten, wat ik dan ook bij elk rolletje meteen deed. De computer was mijn kompaan en met de digitale beelden ging ik aan de slag. Al was de kwaliteit van dit digitaal materiaal nog niet echt “je van het”.

Afijn, toen kwam de digitale camera. Eerst erg duur, weinig megapixels en niet echt een kwaliteit waarvan je mooie afdrukken kon maken. Uiteindelijk kwamen de eerste camera’s met 3,2 megapixel en een betere kwaliteit. Deze kwaliteit is iets waar ik nogal waarde aan hecht wat mijn keuze voor Nikon bevestigde. De Nikon E950 was een vreemde eend in de bijt met zijn swivel body maar wel een camera met veel mogelijkheden en kwaliteit! Na een paar Sony tussenstapjes (de P1 en de V1) kwam dan toch de 1e echte DLSR, de Nikon D200. Een topper van een camera die inmiddels is opgevolgd door een Nikon D300. Het is een pracht van een camera die, in combinatie met het juiste objectief, erg mooie resultaten geeft. Het is een genot om de foto’s uit deze camera verder te bewerken op de computer om de beelden nog mooier te maken.

Sinds de aanschaf van de Nikon D200 heeft fotografie me meegetrokken en wordt ik met de dag enthousiaster. Mijn interesse gaat uit naar een grote diversiteit van fotografische onderwerpen maar mijn favoriete onderwerp is toch wel portretfotografie. Een uitdaging op zich waarbij je heel veel en “close” contact hebt met mensen, iets wat ik erg leuk vind. Vooral portretfoto’s die mensen raken en die emotie oproepen geven me veel voldoening en is erg dankbaar werk. Door allerlei freelance foto opdrachten bouw ik mijn kennis en kunde op dit vlak uit en heb ik het geluk dat ik veel mensen op de foto mag zetten. Heb je ook interesse om eens door mij op de foto gezet te worden, aarzel niet en neem gerust contact met me op via de contact pagina.
Ik ben een echte autodidact en zorg door het volgen van veel workshops, bijhouden van vakliteratuur, veel oefening en sparren met andere fotografen dat mijn kennis en kunde op pijl is en blijft.

Logo FotodierIn al mijn enthousiasme heb ik ook nog eens een fotoclub opgericht, fotoclub Fotodier uit Dierdonk Helmond. Een leuke club met enthousiaste fotografen en fotografinnen. Leuk om ook eens op de website van Fotodier (www.fotodier.nl) te kijken.

Ik geniet elke keer weer van mooie beelden. Ik hoop dat jij dit ook hebt en kan genieten van mijn website.

Jeroen de Kort
(foto met dank aan FotoID, Eugene van Hoof)

Jeroen de Kort